Gorizia 30 residence

Residential building

Project: Riccardo Pedrazzoli Bonvecchio (2018-2021) with Angela Spinelli (2019-2021)
Tipology: Residential building
Location: Trento (IT)
Status: Built (2022)

The project is part of the development plan for the area of the former Pierino Bonvecchio Construction Co in Trento. The company was established in 1941 in what at the time was mostly suburban countryside, and it closed in 1984 when the residential fabric of the Bolghera neighbourhood had fully surrounded it, making it a functional and dimensional aberration. The large buildable area vacated by the discontinuation of the company required a phased development plan, with special attention to the north lot, prevalent in size. The project was conceived autonomously and later adapted to the requirements of the developer, who required about twenty apartments of various sizes and an underground garage for more than fifty cars.

The need to harmonise the new building with the proportions of the surroundings required an accurate volumetric study leading to the image of a juxtaposition of twin bodies. The two symmetrical and identical objects at first grow from almost square plants like prisms, whose upper vertices are then truncated. The carved silhouettes recall the sloping roofs of the surrounding buildings of the XXth century. A homogeneous pattern of horizontal and vertical bands seamlessly envelops both volumes, framing arcades, loggias, windows, and cut-away roof terraces. The design, on the paper rigorous and apparently refractory, turns out to be enveloping and extrovert in the three-dimensional reality. The dance of the two staggered masses compresses and expands the surrounding space depicting changing environments, glimpses and backdrops. The porous envelope dematerialises the boundary between inside and outside.

The structural and functional scheme of the two bodies is based on two cores, containing stairs and elevators, and a functional perimeter with the vertical elements of the fa├žade alternatively housing pillars or shafts. The openings in the the envelope, uniform and evenly distributed, can act indifferently as windows or as loggias. This very configuration made possible to freely reconfigure the plans of the apartments according to the wishes of the buyers never affecting the coherence of the overall design. The skin of the building is made of composite aluminum panels with a matte dark brass finish and is echoed by the window frames, roller shutters and other metal finishes. The building is set on an underground garage that occupies the whole footprint of the lot; a green slab system allows the sowing of lawns and shrubs in all external areas.